kolendru

image Strona startowa       image korg m1r       image kozia gorka       image kolonoskpia       image kockums 822       image kohonen       

Linki

blogwery

Temat: Kosmetyki AVON
...Lubiłam, jako, że w gimnazjum i LO nie było mnie stać na jakieś bardzo oryginalne i drogie perfumy, to był szał na Avon i Oriflame. LBD wspominam naprawdę jako miły i udany zapach tak samo jak pierwsze flakony Avonowskiego Dreamlife'a. Little Black Dress - akordy drzewa mlecznego, japońskiej śliwki i kaszmirowego piżma.,sercu zapachu,różowej peonii, gardenii, ylang-ylang i księżycowego kwiatu.ziołowe akcenty afrykańskiego imbiru i szczypty kolendru, a całość wieńczy ciepłe tchnienie cyklamenu. Dreamlife -Nuty zapachowe: nuta głowy: chińska morela, passiflora, róża bengalska nuta serca: białe irysy, mimoza, frezja nuta bazy: ambra, paczula, drzewo sandałowe. Czasem nawet i dziś mnie korci żeby sobie kupić flakonik, choć nie wiem czy jest opłacalne - obecnie
Źródło: makeup.fora4u.pl/viewtopic.php?t=211



Temat: Kiełbasa higjeniczna
Kiełbasa higjeniczna. Przepuścić przez maszynkę dwa kilo cielęciny obranej z błonek i pół kilo wieprzowiny. Dodać do tego 20 deka słoniny świeżej, pokrajanej w kostkę jak najdrobniejszą, łyżkę soli, trochę pieprzu i kolendru, które dobrze utłuc i przesiać należy. Wszystko wyrabiać długo, jak najdłużej, aż się zrobi równa, gładka masa. Nadziewać w czyste średniej grubości kiszki i gotować świeże, albo lekko obwędzone. Tak przyrządzoną kiełbasę, byle nie była przesadzona korzeniami, jeść może nawet człowiek ze słabym żołądkiem. [za Jadwiga Rymwid-Mickiewicz - przedwojenne zapiski prywatne]
Źródło: genealogia.okiem.pl/forum/viewtopic.php?t=2302


Temat: Kiszki wątrobiane
Kiszki wątrobiane. Całą surową wątrobę przepuścić przez maszynkę z pieczoną cebulą. 1 i 1/4 kilo słoniny z podgardla lub brzucha ugotować na miękko z korzeniami, solą i włoszczyzną, pokrajać drobno i póki ciepłe, z wątrobą wymieszać. Dodać do tego ze dwie szklanki grubo potłuczonej bułki, soli, pieprzu, tłuczonego kolendru i sporo płynnej. krwi. Wymieszać należycie, rzadką masą nadziewać kiszki niezbyt tęgo i gotować prawie godzinę. Słoninę gotować trzeba w krótkim rosole i wlać do kiszek wszystko. [za Jadwiga Rymwid-Mickiewicz - przedwojenne zapiski prywatne]
Źródło: genealogia.okiem.pl/forum/viewtopic.php?t=2308


Temat: Serdelki
Serdelki. Tłuste mięso wieprzowe napół z wołowem miękkiem i bez żył przepuścić przez maszynkę. Na dwa kilo mięsa wziąć łyżkę soli, dobrą łyżeczkę tłuczonych i przesianych korzeni, to jest: pieprzu, angielskiego ziela i kolendru. Wyrabiać trzeba długo i przy wyrabianiu dodawać od czasu do czasu po trosze wody. Im mięso więcej wody przyjmie, tern serdelki będą soczystsze i lepsze, trzeba jednak w tern miarę utrzymać i mięsa wodą nie przelać. Po nadzianiu w kiszki poprzewiązywać je cienkim szpagatem w małych, najwyżej na cztery palce odstępach. Gdy serdelki trochę na powietrzu obeschną, powiesić je w wędzarni na tyle czasu, aby tylko nabrały...
Źródło: genealogia.okiem.pl/forum/viewtopic.php?t=2303


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jacek94.htw.pl