Linki
|
blogwery
Temat: [sprzedam] Kocioł z kega 30L z mieszadłem + taboret gazowy + butla [sprzedam] Kocioł z kega 30L z mieszadłem + taboret gazowy + butla
Sprzedam używany przeze mnie zestaw do zacierania, filtracji i gotowania. Wybicie 25L. Zrobiłem na tym kilkanaście warek. W skład zestawu wchodzą następujące elementy (na końcu ich cena):
1. Taboret gazowy E312P z termoparą i zapalnikiem piezo, pusta butla propan-butan 11kg, reduktor z wężem - 200 zł
2. Kocioł zacierno-warzelny z KEGa 30L z filtratorem, wspawany króciec do nasunięcia filtratora (bez zaworu) oraz korek, w którym można umieścić czujnik termometru; wszystko spawane od zewnątrz metodą TIG, spawy trawione; mieszadło z nierdzewki oraz wyskalowana listewka do pomiaru objętości brzeczki - cena za całość 150 zł.
Wolałbym sprzedać całość od razu, wtedy cena jest do negocjacji. Ewentualnie osobno mogę sprzedać punkt 1 i... Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=84757
Temat: Pierwszy zestaw Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus
(Wiadomość 711489)
Najlepiej niech zainteresowany wypróbuje to co zamówił i po porównaniu podzieli się wrażeniami ;) .
Seta, zamów, proszę Kocioł zacierno-warzelny Speidel Braumeister NOWA AUTOMATYKA - 50 l. Kup i podziel się wrażeniami ;) ;)
Bez urazy :) wieczór jest :)
A na temat - sam kupowałem Super Start. Niedługo trzeba było czekać, żebym dokupił dodatkowy fermentor i kolejny i kolejny :) Stosuję zasadę - nie przeprowadzać fermentacji w fermentorze z kranikiem. Diabeł (szatan) jeden, potrafi przeciekać.
PS. Ja nie wiem co Wam do głowy przyszło... za 470 PLN to można... Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=74408
Temat: Garnki - czyli kotły zacierne i warzelne ...większej ilości wody (brzeczki) trwa bez mała godziny. Na gazie, to co innego – z tego powodu ostatnią warkę przygotowywalem u teściów, na kuchni gazowej. Z pewnością, gdyby garnek ten posiadał płaskie dno (a’la Zepter, AMC itp.) problemów tych by nie było, ale nawet garnek „no name” z dnem warstwowym o tej pojemności kosztuje sporo więcej niż 25 złotych. No cóż, gdy się nie ma co się lubi...
Swój garnek (przepraszam kocioł zacierno-warzelny :) ) wyposażyłem w termometr. W 1/3 wysokości od dna zamontowałem termometr rtęciowy z bojlera. Nie ma obaw o stłuczenie, bo do środka gara wchodzi tylko zaślepiona rurka/tulejka, a dopiero weń wsuwany jest termometr. Noszę się jednak z zamianą rtęciowego termometru na bimetaliczny tarczowy za względu na kiepską czytelnośc tego pierwszego. Otwór ten sam, pozostaje kwestia uszczelnień. Koszt termometru... Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=31734
Temat: KEG jako kocioł zacierno-warzelny, proszę o radę KEG jako kocioł zacierno-warzelny, proszę o radę
Mam beczkę po piwie i chcę zrobić z niej kadź z-w , czy macie pomysły na dobre zagospodarowanie materiału?
Myślę aby rozciąć ją na bocznej powierzchni, krawędź dolnej części lekko wygiąć na zewnątrz (aby para zbierająca się na pokrywie nie spływała na zewnątrz ścianki), w zaworze KEG`a umieścić napęd do mieszadła (od obrotnicy anteny SAT, ok 80obr/min) - tu... Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=52920
Temat: browar browar
Od pewnego czasu próbuję skonstruować sobie browar, ale męczy mnie jedno pytanie:
Jaki wybrać system, czy:
1. kadzio-kocioł zacierno-filtracyjny + kocioł warzelny, czy
2. kadzio- kocioł zacierno-warzelny z osobną kadzią filtracyjną.
Proszę o jakieś sugestie, najlepiej z uzasadnieniem.
Pierwsza opcja jest prostrza do zrealizowania i tańsza, ale może nie koniecznie lepsza.:confused: Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=4723
Temat: leżakowanie i spożycie z KEG - jak w praktyce? ...tego celu głowica. Z tym, że służy ona do opróżniania kega, a nie do napełniania. Chyba żeby pokombinować. Ale zamknąć i otworzyć się da :D.
2. W "oryginale" stosuje się zewnętrzne CO2, to wiesz. W domu można polegać na nagazowaniu piwa. Jednak wątpię, czy wystarczy tego gazu do opróżnienia kega. Tak więc albo pompka-party, albo grawitacja, albo zewnętrzne CO2.
3. Jest to możliwe, ale moim zdaniem nie ma sensu :). Chyba, że jako kocioł zacierno-warzelny. Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=37335
Temat: Będę gar (znaczy kocioł zacierno-warzelny ;) ) kupował Będę gar (znaczy kocioł zacierno-warzelny ;) ) kupował
Na zbliżający się sezon planuję kupić nowy garnek emaliowany. Być może się ktos chce się pozbyć swojego, bo kupił większy lub zaprzestał warzenia.
Moje warunki (minimalne):
-brak ubić, pęknięć, innych uszkodzeń farby
- pokrywka
- min 25l, najlepiej 30l
- cena nie wieksza niż w BA, chyba, że jest czymś usprawiedliwiona (np kranik)
Oferty proszę na priv.... Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=79362
Temat: jak utrzymać temperaturę na stałym poziomie [reklama] lektryczny kocioł zacierno-warzelny, poj. 29 litrów
WOOW
http://www.browamator.pl/szczegoly.p..._id=1324325680
Kurcze takie coś by mi się przydało :) koniec z problemem utrzymywania temperatur stałych :) co sprawia mi sporo problemów bo nie wiem, jak zrobić żeby temperatura była np 63 stopnie ale wszędzie...
wezme wyżej termometr.. jest 60 stopni.. biore niżej.. 75stopni....
pare razy patrze a tu 85 stopni,... Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=47424
Temat: mgrzemowar mgrzemowarzy Wczoraj kupiłem sobie nowy kocioł zacierno-warzelny (garnek znaczy się). Ma 35 litrów, śliczny, cały z nierdzewki, dedykowany do gastronomii. Dalem za niego niestety 300zł, ale będzie na lata.
No i nastawiłem piwo z resztek - warka 7.
pilzeński 1kg
monachijski 4kg
pszeniczny jasny 2kg
karmelowy jasny 3 kg
karmelowy ciemny 1kg
Zacieranie wytrawne - w okolicach 60-65st - z powodu duzej ilosci karmelowych słodów.
Nachmieliłem chyba raczej dosć... Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=43446
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljacek94.htw.pl
|