Linki
|
blogwery
Temat: Przeziębienie...i jak tu ćwiczyć?! ...szpiku kostnego. Warto też sięgnąć po tran i to zarówno profilaktycznie, jak również jako środek wzmacniająco-regenerujący w okresie rekonwalescencji po przebytych schorzeniach osłabiających ogólną sprawność i odporność organizmu. Słodki i zdrowy miód Stosowany profilaktycznie podnosi odporność organizmu, co chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia. Polecany jest zarówno miód tradycyjny, jak i jego odmiany: miód koniczynowy, malinowy, rzepakowy, lawendowy, tymiankowy czy spadziowy. Najlepiej rozpuścić je w ciepłej wodzie, herbacie z cytryną czy ciepłym mleku. Można też je stosować w towarzystwie soków owocowych i warzywnych. Miody te działają bardzo skutecznie w połączeniu z naparami ziołowymi o działaniu napotnym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym. Cennym środkiem zwiększającym odporność organizmu jest także miód plastrowy, a to za... Źródło: odzywki-wadowice.pl/forum/viewtopic.php?t=545
Temat: M I O D ...szczególne zastosowanie w chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz przy niedokrwistości i w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartej w miodzie mniszkowym cholinie, obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. Miód ten doskonale przyśpiesza gojenie wszelkich ran. Ulega krystalizacji. W celu przywrócenia pierwotnej konsystencji należy słoik podgrzać w naczyniu z wodą o temp do 40 stopni. Miód koniczynowy posiada barwę słomkowożółtą, zapach kwiatu koniczyny, aromatyczny, kwaskowaty. Ma stosunkowo mniej wody niż inne miody.Posiada działanie wykrztuśne, moczopędne i uspokajające. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Miód bławatkowy: barwa złocistożółta, ma charakterystyczny zapach bławatka, smak ostry. Wspomaga leczenie przy stanach zapalnych nerek, ma działanie moczopędne i... Źródło: taniekserowanie.home.pl/forumezo/viewtopic.php?t=1911
Temat: Leczenie miodem ...przemiany materii. Do łagodnych środków moczopędnych zalicza się także miód z dodatkiem 1% koncentratu z pokrzywy.
Miód wykorzystuje się u chorych na cukrzycę. Najczęściej podaje się go zamiast cukru w ilości 25-30 g dziennie. W każdym przypadku przyjmowanie miodu należy jednak konsultować z lekarzem.
Najbardziej odpowiednie dla diabetyków są miody zawierające dużą ilość fruktozy, takich jak akacjowy, gryczany, lipowy, koniczynowy i malinowy. Działanie wspomagające w cukrzycy wykazuje także ziołomiód pokrzywowy oraz miód z dodatkiem 1% koncentratu z pokrzywy.
Należy zaznaczyć, że miód jest dobrym środkiem zapobiegawczym i leczniczym w niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza. Miód podwyższa poziom hemoglobiny we krwi na skutek tego, że żelazo w nim obecne, mimo niewielkiej zawartości (1 mg w 100 g miodu) jest przez organizm ludzki dobrze... Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3107
Temat: MIODY ...zapachu kwiatu akacji, mdły. Odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż wszystkie inne miody nektarowe. Jest lubiany przez dzieci.
Miód lipowy - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Konsystencją i barwą przypomina olej rycynowy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny; konsystencję drobnoziarnistą, krupkowatą. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką.
Miód koniczynowy - w stanie płynnym barwa słomkowożółta, zapach kwiatów koniczyny, nikły. Po skrystalizowaniu barwa jasnożółta, smak bardzo słodki, łagodny, ale nieco mdły. Miód z koniczyny czerwonej jest jaśniejszy i długo pozostaje w stanie płynnym. Po skrystalizowaniu jest prawie biały. Ma wyraźny, nie spotykany w innych miodach, kwaskowaty posmak.
Miód bławatkowy - barwa złocistożółta, zapach bławatka, miód o ostrym,... Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=28
Temat: Forumowy przewodnik miodowy ...do dodania podawane u Cieślaka i pochodnych są jednak zawyżone i warto je zmniejszyć o 5-10 gram/10 litrów (więcej informacji w przepisach szczegółowych). Rozsądny dodatek kwasku cytrynowego powinien wynosić od 2-3 gram na litr brzeczki (zależnie od gęstości miodu). Zawartość kwasów w niektórych miodach (T. Majewski, 1947): Gatunek Kraj Stopień kwasoty Lipowy USA 0,69 Akacjowy Węgry 0,78 Lucernowy N.Zelandia 1,20 Rzepakowy Niemcy 1,46 Koniczynowy N.Zelandia 1,70 Źródło: kspo.com.pl/forum/viewtopic.php?t=91
Temat: ARCHIWUM - Ziółka Pani Izy Frąckiewicz ...nie większej niż 41 stopni. Miód wielokwiatowy, rzepakowy czy malinowy: najlepsze dla osób o chorym sercu czy wątrobie Miód akacjowy jest odpowiedni dla diabetyków Miód wrzosowy polecany jest dla osób starszych, po 40 roku życia dla regeneracji i rewitalizacji Miody rzepakowy i akacjowy zawierające najmniej aminokwasów i biopierwiastków są najodpowiedniejsze dla osób ze schorzeniami nerek i przewodu moczowego. Miód lipowy, gryczany czy koniczynowy są najlepsze dla osób gorączkujących i w schorzeniach infekcyjnych takich jak grypa czy przeziębienie Miody zasobne w biopierwiastki jak spadziowy czy gryczany polecamy dzieciom, osobom anemicznym, rekonwalescentom po operacjach. Miod lipowy ma najwszechstronniejsze zastosowanie Miód, zwłaszcza spadziowy, ma właściwości lecznicze: Wspomaga leczenie bardzo wielu schorzeń: przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń i... Źródło: taniekserowanie.home.pl/forumezo/viewtopic.php?t=86
Temat: Kaszel Na suchy kaszel dobry jest Sinecod.
Miód akacjowy jest najdelikatniejszym z miodów. Bardzo go lubię. Polecam jeszcze koniczynowy, też delikatny o bardzo ciekawym smaku. Nie jest łatwo go dostać.
Jakiś czas temu jadłam miód prawie codziennie, chyba muszę wrócić do tej tradycji... Źródło: forum.niesmiertelni.pl/viewtopic.php?t=1927
Temat: ? Produkty na bazie Manuki mają wysokie właściwości antybakteryjne. Są powszechnie dostępne i stosowane w Nowej Zelandii. Właściwości miodu były początkowo wykorzystywane przez plemię Maori w medycynie naturalnej. ĂÂ Miód Manuka, produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów krzewu Manuka, ma charakterystyczny smak, jest ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy, a ponadto posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Miód Manuka o najwyższych właściwościachĂÂ zdrowotnych produkowany jest w specjalnych pasiekach, umiejscowionych w odległych od cywilizacji rejonach Nowej Zelandii obficie porośniętych przez krzewy Manuka. ĂÂ Przy Uniwersytecie w Waikato w Hamilton w Nowej Zelandii powstał Instytut Badań nad Miodem. Zajmuje się on pomiarem zawartości... Źródło: miodymanuka.pl/forum/viewtopic.php?t=7
Temat: ARCHIWUM - Ziółka Pani Izy Frąckiewicz ...ułatwia zasypianie i zwalcza senność. Ze względu na swój smak polecany jest jako słodki dodatek do potraw, deserów, napojów. Miód kasztanowy - Wlochy barwa ciemnobrunatna, lekko gorzkawy smak, specyficzny zapach. Wspomaga leczenie anemii, poprawia krążenie krwi, działa wzmacniająco na organizm. Ponadto- w ramach linii produktów "Miody Świata" dostępne są: Miód Lawendowy (Francja) Miód Kasztanowy (Włochy) Miód Koniczynowy (Argentyna) Miód Piniowy (Turcja) Miód Manuka (Nowa Zelandia) Miód z dziko rosnących roślin z Pueblo (Meksyk) Miód Ulmo (Chile) Asclepia Pure Clear Honey" - Miód Jedwabny. Miód zbierany na Węgrzech , lekko pikantny jednakże nadal delikatny. Z naszych krajowych miodow na uwage zasluguje jeszcze: Miod chabrowy. ciemny, o slabym zapachu blawatka. Pomaga w przewleklych stanach zapalnych nerek, ma dzialanie moczopedne i... Źródło: taniekserowanie.home.pl/forumezo/viewtopic.php?t=86
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljacek94.htw.pl
|