Linki
|
blogwery
Temat: PRZETWORY ...tak razem z truskawkami zaczyna się sezon na agrest, a ten kojarzy mi się z przepyszną konfiturą agrestową o smaku WIŚNIOWYM ( !!! ), którą trzeba robić z niezupełnie jeszcze dojrzałego agrestu. Robiłam tę konfiturę kilkakrotnie i miałam super dodatek do dekoracji deserów i tortów. Przepis na nią znalazłam wiele lat temu w jakimś czasopiśmie, ale niedawno odkryłam też w książce Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach " przepis : KONFITURA Z AGRESTU PO UKRAIŃSKU
5 szklanek agrestu - niezupełnie dojrzałego i możliwie jak największego
2 pełne garście świeżo zerwanych liści z wiśni
7 szklanek cukru
2 szklanki wody
Agrest wydrylować ( niestety ). Umyć liście wiśni, 10 sztuk odłożyć. Zalać liście 2 szklankami wody i zagotować. Wodą wraz z liśćmi zalać agrest i odstawić po wystygnięciu na noc do lodówki. Rano odlać 2 szklanki soku i zalać nim cukier,... Źródło: pubuemika.com/fora/viewtopic.php?t=15
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljacek94.htw.pl
|