Linki
|
blogwery
Temat: Molekuły wieprzowiny ...W kontakcie z analitem nanocząstki wiążą go i agregują. Obserwuje się wtedy znaczną zmianę barwy z powodów - ogólnie mówiąc - charakterystycznych właściwości obiektów o rozmiarach 1-1000 nanometrów. Tak można wykrywać przeróżne związki, zarówno nieorganiczne jak i organiczne, z tych drugich np. cukry, białka, aminokwasy i DNA. Można wykrywać specyficzne DNA przez nanocząstki sfunkcjonalizowane SAMs zawierającymi komplementarne DNA. Polecam prace autora i wynalazcy tych technologii - Chada Mirkina (można też wpisać do google "DNA nanoparticles" i sprawdzić pierwszy link). Chad jest fajny facet i tydzień temu dostał się do Akademii - możliwe, że jednak dostanie tego Nobla, skoro nawet w Kazachstanie i na Onecie o nim słyszeli...
Wracając do tematu, "molekuła wieprzowiny" ( ) to pewnie jakieś charakterystyczne białko. Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=22581
Temat: Molekuły wieprzowiny Tak można wykrywać przeróżne związki, zarówno nieorganiczne jak i organiczne, z tych drugich np. cukry, białka, aminokwasy i DNA. Można wykrywać specyficzne DNA przez nanocząstki sfunkcjonalizowane SAMs zawierającymi komplementarne DNA.
Czy ta technika może być tak dopracowana, że analiza odbywa się tylko przez wyjęcie testera z opakowania, wetknięcie w badany produkt, wyjęcie, poczekanie aż sos skapie i porównanie koloru ze skalą? Podziwiam biochemików Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=22581
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljacek94.htw.pl
|