komplementarne dna

image Strona startowa       image korg m1r       image kozia gorka       image kolonoskpia       image kockums 822       image kohonen       

Linki

blogwery

Temat: Molekuły wieprzowiny
...W kontakcie z analitem nanocząstki wiążą go i agregują. Obserwuje się wtedy znaczną zmianę barwy z powodów - ogólnie mówiąc - charakterystycznych właściwości obiektów o rozmiarach 1-1000 nanometrów. Tak można wykrywać przeróżne związki, zarówno nieorganiczne jak i organiczne, z tych drugich np. cukry, białka, aminokwasy i DNA. Można wykrywać specyficzne DNA przez nanocząstki sfunkcjonalizowane SAMs zawierającymi komplementarne DNA. Polecam prace autora i wynalazcy tych technologii - Chada Mirkina (można też wpisać do google "DNA nanoparticles" i sprawdzić pierwszy link). Chad jest fajny facet i tydzień temu dostał się do Akademii - możliwe, że jednak dostanie tego Nobla, skoro nawet w Kazachstanie i na Onecie o nim słyszeli... Wracając do tematu, "molekuła wieprzowiny" ( ) to pewnie jakieś charakterystyczne białko.
Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=22581



Temat: Molekuły wieprzowiny
Tak można wykrywać przeróżne związki, zarówno nieorganiczne jak i organiczne, z tych drugich np. cukry, białka, aminokwasy i DNA. Można wykrywać specyficzne DNA przez nanocząstki sfunkcjonalizowane SAMs zawierającymi komplementarne DNA. Czy ta technika może być tak dopracowana, że analiza odbywa się tylko przez wyjęcie testera z opakowania, wetknięcie w badany produkt, wyjęcie, poczekanie aż sos skapie i porównanie koloru ze skalą? Podziwiam biochemików
Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=22581


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jacek94.htw.pl